Sri Lanka I 90 Dager

Sri Lanka har uten tvil levd opp til mine skyhøye forventninger. 90 dager i surfemekkaet, som omtales som «fremtidige Bali», har kun gjort meg til en større tilhenger! Selv om jeg for mesteparten av tiden har vært en strandbums, og nesten tilbrakt mer tid i vann enn på land, har jeg også utforsket litt av Sri Lanka’s krydrete destinasjoner. Her er noen av apestrekene The Arctic Monkey har rukket å gjort!


Ella!


Høyt oppe blant Sri Lankas fjell, ligger en liten landsby kalt Ella. Det er ikke tilfeldig at denne plassen, omringet av flotte fjell og natur, har fått mye oppmerksomhet fra turistene. Om det skulle være mat, fest, fjelltur eller utforsking, er den lille kjølige perlen(tru det eller ei, men du kommer til å fryse) som balsam for sjelen.


Snake It Till U Make It


15 minutter fra Weligamas travle by finnes det en mann som samler på slanger. Michael og jeg dro dit av nysgjerrighet for å undersøke hva denne mye omtalte «Snake Farm-en» var for noe slags greier. 
For en som meg, som har holdt trygg avstand til slanger var det utrolig kult å både få se og holde slangene! «Slange Gården» er flere generasjoner gammel og har i alle år produsert motgift til de som skulle være så uheldige å bli bitt. En tur som anbefales om det ikke er noen bølger tilstede. 

Pris: 850 LKR pr stk
Koordinater: 6,1941 80,4359


Adam’s Peak

Selv om vi i Nord-Norge er begavet med fjell og natur er dette en av mine favoritt turer. Klimaet, historien og omgivelsene gjør dette til et MUST om Sri Lanka står for tur. Ifølge buddhister er fotsporet i templet på toppen, som er inngravert i en stein, fra Buddha. Hinduene mener det er fra Shiva, mens kristne og islamister sier der er fra Adam eller St. Thomas. Jeg mener at det uten tvil må ha vært en Yeti, som betegnes som forfedrene til The Arctic Monkey. Uavhengig av hvem det var, anbefales denne turen høyt! (For mer om Adam’s Peak)

Pris: Gratis!


Lipton’s Seat, Haputale


En teplantasjon uten ende! Her kan du spasere gjennom en endeløs teplantasje og observere arbeiderne på vei ut for å plukke tebladene. På toppen finner du også en liten kafe med den beste utsikten i område. Beste tiden å være her er under soloppgang eller solnedgang. Ingenting er bedre enn å «time» det med klarværet. (For mer om Lipton’s Seat)

Pris: 100 LKR pr hode


Rafting i Kithugala

Om du digger litt action og en dose adrenalin, da er rafting noe for deg! Uheldigvis hadde det ikke regnet på en stund når jeg var der. Det førte til at elven var ganske lav og at det gikk litt sakte mellom partiene. Siden den eneste erfaringen jeg har med «rafting» er fra Beisfjord elven, synes jeg dette var ganske rått! 

Den 5 km lange turen består av 3 «major rapids» og 3 «minor rapids» og er rangert som klasse 2-3. Om vannivået i elven er bra, blir dette fort en opplevelse du sent vil glemme! Spør gjerne om å få rafte i klasse 4 om du tørr. Instruktørene var veldig profesjonelle og utstyret «on point».  

Pris: 5000 LKR (fikk det for 3500 LKR) 5-7 km


The Golden Temple, Dambulla


Det gyldne templet, dekorert i gull, huser noen av de mest intresange hulene jeg har vært borti. 


På veien opp til «The 5 cave temple», som er en 15 minutters gåtur, får du godt selskap av nysgjerrige og høflige aper som virker å være vandt til mennesker(i hvert fall til The Arctic Monkey). Er du der på morgenkvisten slipper du alle turistene i det hulene bader i et magisk lyssetting. 

Pris: 1500 LKR (gratis inngang når jeg var der)


Pidurangala og Sigiriya Rock


Om jeg skulle ha valgt mellom disse to, stikker nok lillebroren Pidurangala Rock av med seieren. Vi var der under solnedgangen og opplevde synet av Sigiriya Rock i et vakkert lys. Med tuktuk kjører man hele veien til et tempel ved foten av steinen. Der vil en monk prøve å tvinge deg til å «betale» inngangspenger for «inngangsbilletten», som egentlig er en helt frivillig donasjon. 

Pris: 500 LKR (frivillig donasjon)


Sigiriya Rock var slettes ikke en skuffelse. Selv om det er overpriset, er det ganske interessant å gå gjennom et av verdens eldste anlagte hager(vakrest under regnsesong). Beste tidspunktet er å være der til åpningstid for å unnslippe alle turistene.


Det er noen ulike versjoner om historien bak Sigiriya Rock. Min favoritt er at Kashyapa(kongens sønn) og Migara(kongens nevø) drepte Kongen Dathusena og kapret kongeriket fra sin far og sin bror Moggallana(rettmessige arvingen til tronen), som rømte avgårde til Sør-India. I frykt om at Moggallana skulle forsøke å gjenerobre Sigiriya, hvilket han senere gjorde, bygget Kashyapa palasset sitt på toppen av Sigiriya Rock, hvor han levde i sus og dus med sitt lille harem. 

Pris: 4500 LKR


Polonnaruwa, en bit av Sri Lankisk historie.
Polonnaruwa, eller «Kongeriket Polonnaruwa», som det en gang ble kalt, huser en hel landsby som stammer fra rundt 1150 tallet. Listet som et av UNESCOs verdensarv, er det vel verdt å bruke tiden sin til å få et innblikk i historien. Museet legger frem på en utmerket måte om hvordan byen og samfunnet den gang var, før man dykker inn i nesten 1000 år gamle ruiner. En sykkel for å komme seg mellom de ulike målene er helt utmerket. 

Pris: 3500 LKR


Chill i Arugam Bay


I en trehytte, plassert midt i bukten som huser muligens Sri Lankas beste surfspot, bodde jeg i 3 netter(600 LKR pr natt). Denne lille fiskerlandsbyen hadde en veldig gjenkjennelig «vibe» som kan linkes til min nåværende favoritt plass, Praia da Pipa, Brasil. Arugam Bay, som ligger et par 10 år etter i utvikling, treffer et veldig ømt punkt med gode restauranter, gode bo alternativer, hyggelige lokale, ville elefanter og en av de beste surfespottene i landet. Ettersom jeg var der under lavsesongen, i midten av januar, var det hverken bølger eller turister. 

Sesong: Mai-September


The Surf! 


Hovedgrunnen til at jeg først og fremst er i Sri Lanka er helt klart de gode surfe forholdene. For ALDRI har jeg vært borti en plass med så konsistente bølger. Store(til tider) speilglatte bølger, hvorpå den ene etter den andre, sakte men sikkert ruller inn over revet og skrelles av, som dominoeffekten, mot høyre og venstre. Virkelig et mekka for surfere på alle ulike nivåer. 
Surfespots er det mange av og de aller beste er reefbreaks. Jeg har hatt noen uheldige møter med revet som har resultert i småe kutt, men ingen har hittil gitt varige men. Et godt tipps er å rense alle småe sår så fort som mulig for å slippe unna infeksjoner. Som i mitt tilfelle, er slurving en dårlig ide siden det resulterer i store krater som kan minnes om småe vulkaner med erupsjon av puss. Helbredelses tid: 4-5 uker.


Personlig Synes jeg den beste måneden «surfwise» var i november da mange stormer inntraff Sri Lankas sørkyst. Selv om det er mye regn veier det opp for å unnslippe alle turistene ute i vannet. 


Blending In 


Et av de beste komplementene jeg har fått under oppholdet mitt er «Are you from Sri Lanka?». Om du virkelig vil få det meste ut av oppholdet ditt så må turist stemplet hviskes bort. Tiden er inne for å forvandles om til en innfødt. Spise som en lokal, oppføre seg som en lokal, kle seg som en lokal, snakke som en lokal og det aller viktigste, å respektere de lokale(et stort saftig glis er ALDRI feil!). Det vil hjelpe deg på mange ulike områder. Du vil bonde og komme mye bedre overens, bygge gode nettverk, få spesial priser som turister bare kan drømme om og det som er veldig betryggende, lokale som passer på deg og hjelper deg med hva enn du måtte trenge! 

Obs! De lokale har egne måter på å ordne opp i problemer som kan være ganske nådeløse. Så vær ydmyk og pass på at du ikke trør noen på tærne. 


En liten ekstra oppmerksomhet!

Jeg vil gjerne rette en liten ekstra oppmerksomhet til Sion Surfcamp som har tatt så godt vare på meg de 3 siste månedene. Jeg kan ikke anbefale denne campen nok om en surfe ferie til Sri Lanka står for tur. Det er absolutt mye mer enn bare en surfecamp. Det er en familie. En familie bestående av alle fra nord, sør, øst og vest som besøker campen. Rett og slett en magisk gjenskapelse av alle de gode tingene surfing er og står for!

Skulle dere trenge noen svar på ulike spørsmål eller noen reisetips til Sri Lanka, er jeg mer enn glad for å hjelpe til!

Nå vendes snuten mot Thailand og Koh Samui!

Ohh oh, ahh ah!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *